Sabai dii Bo!!! - Reisverslag uit Vangviang, Laos van Ruth Sparreboom - WaarBenJij.nu Sabai dii Bo!!! - Reisverslag uit Vangviang, Laos van Ruth Sparreboom - WaarBenJij.nu

Sabai dii Bo!!!

Door: Ruth

Blijf op de hoogte en volg Ruth

23 Februari 2008 | Laos, Vangviang

Hallo, ben ik weer!
De afgelopen 1.5 week was weer super leuk! Tot nu toe was eigenlijk alles leuk, ik denk telkens, nou dit was echt de beste dag en dan wordt het nog leuker of realiseer ik me dat alle eerdere dagen ook net zo waren..Dus ben er nog LANG NIET zat van.

Na de vorige blog heb ik Julia gevonden in een van de guesthouses. Was in het begin wel een beetje vreemd, omdat we elkaar eigenlijk alleen maar ontmoet hadden in een soort bar. Maar al gauw bleek dat het prima klikte en we reizen nog steeds samen en het is harstikke gezellig.
Die avond in Pakse hebben we een Fransman ontmoet, Xavier. Met wie we de volgende twee dagen naar Tat Lo geweest zijn. Tat Lo was erg mooi. Vlakbij ons guesthouse waren verschillende watervallen, waar je ook kon zwemmen..We zijn met z'n drieen een eind gaan lopen, op zoek naar een "fantastische waterval", deze was alleen ontvindbaar, totdat een horde kinderen aan ons begonnen te trekken en deze ons duidelijk ergens mee heen wilden nemen. We moesten ongeveer 2 uur klauteren over allerlei dikke rotsen e.d..voordat we er kwamen..toen bleek dat de dam dicht was, dus we zagen een enorme waterval, zonder water!! Maar toch was het er super mooi..het was wel spannend, omdat we niet wisten hoelaat de dam weer open zou gaan..dus vertrouwden we volledig op de kinderen, die ws dagelijks toeristen hierheen brengen!

Van Tat Lo zijn Julia en ik samen verder gegaan naar Paksong. Paksong was echt een dode stad. Geen toeristen, weinig vriendelijke locals. Maar leve de Lonely planet waar geweldige tips in staan om te dingen te ondernemen.
We hebben twee dagen een scooter gehuurd. Julia durfde niet te rijden, dus samen op een. De wegen waren echt vreselijk, vol gaten, stenen, etc..Soms moest Julia me zowat de berg omhoog duwen omdat de scooter het amper aankon. Deze wegen moesten we wel nemen anders hadden we de meest mooie watervallen en dorpjes niet gezien. De eerste dag op de terugweg kregen we een klapband!! Dus konden we lopend terug :-(.. de tweede dag vertrouwden we onze scooter al niet, dit hadden we ook genoemd naar de eigenaar, maar volgens hem was er niets aan de hand (terwijl we hem een uur zagen prutsen met dat ding tijdens ons ontbijt). Dus we hebben hem toch maar genomen, want het was de laatste en iedereen in Laos is zoo vriendelijk dat we dachten, deze man kunnen we vast ook vertrouwen! Nou niet dus..na 10 km stonden we in de middle of nowhere stil. Wat we ook deden de scooter deed niets meer. 2 Laotianen kwamen ons helpen en zijn een uur ofzo bezig geweest, en jaah hij deed het weer! (en we hoefden hun niet eens te betalen!) Maar goed hij deed het voor zo'n 8 meter..dus stonden we weer stil en de twee mannen waren natuurlijk al weg. Dus zijn we voor een truck gesprongen en gevraagd of onze scooter alsjeblieft in zijn laadbak mocht en hij ons naar een garage kon brengen! Was geen probleem en binnen een uur reden we weer! De man heeft onze rekening betaalt..tweede die dus geen geld wilde, best vreemd hoe snel je wendt aan mensen die alles van je willen hebben. Tijdens onze verdere rit door de koffieplantages kregen we zo'n honger, maar nergens een restaurantje of iets..dus hebben we bij een huis aangeklopt, om te vragen waar we eten konden vinden, hadden wij even mazzel dat hun net gingen beginnen met eten! Was leuk, we zaten met ongeveer 8 Vietnamezen en 2 Laotianen op de grond te eten..ze vonden onze camera's fantastisch..dus veel foto's van dit etentje!
Na Tat Lo, Tat Fan en Paksong zijn we terug gegaan naar Pakse.. en hebben hier de nachtbus naar Vientienne genomen. We hadden gekozen voor de slaapbus. Super klein bedje wat we met ons beiden moesten delen, aangezien we allebei vrij lang zijn pasten we er niet helemaal in! En s' ochtends werden we wakker met over jeuk, het was niet de meest hygienische bus..maar goed, het schilt weer een overnachting in een guesthouse he ;-).

Over Vientienne hadden we eigenlijk alleen maar slechte verhalen gehoord..Maar waar die slechte verhalen vandaan komen?! Wij hebben ons er prima vermaakt en konden er nog wel een week blijven. In Vientienne hebben we voor het eerst met een monnik gepraat. Vonden wij heel speciaal, omdat deze vaak niet met vrouwen praten. Ik had het al eerder geprobeerd, maar zonder succes.
Was echt leuk, we konden hem alles, maar dan ook Alles vragen..dus dit hebben we natuurlik gedaan. De volgende dag zijn we naar hem terug gegaan om hem melk te brengen. Monnikken krijgen hun eten en drinken van de bevolking namelijk. En onze eerste email hebben we ook al van hem gehad.
Oh,ja!! In een boedhapark hebben we ook lang met een monnik gepraat (monniken willen hier wel met veel mensen praten om hun engels op te krikken). En dat was zo raar..deze monnik begon me te versieren..hij bleef maar zeggen hoe mooi ik was en dat hij me wilde voorstellen aan zijn ouders en ik moest terugkomen etc..en wat hij ook deed, terwijl dat dus als monnik absoluut uit den boze is..is dat hij me 3 keer aanraakte!! En Julia negeerde hij op een gegeven moment volkomen. Ik vroeg hem of hij wel een echte monnik was, aangezien ik andere dingen over monnikken had gelezen. Hij was al 7 jaar monnik!! Niet een hele nette monnik dan.
In Vientienne zijn we wezen stappen tussen allemaal prostituuts..Dat is wel naar hoor, om al die oude mannen met jonge meiden overal te zien. We hebben al een paar van die (vooral fransen) mannen gesproken en deze zijn er vooral trots op en vinden het geen probleem om een meisje te kopen of te huren voor een paar weken.

We zitten nu in Vang Vieng, hier hadden we zoveel geweldige verhalen over gehoord!! Dus hadden we veel zin in..wordt ik ziek!! Maar ook echt ziek, hele dag met hoge koorts in bed en overgeven. Was gelukkig maar voor een dag, dus heb de tubing van de rivier nog kunnen doen!! Je gaat met een tube (grote binnenband) 3.5 km naar beneden over de rivier! Dit duurt ongeveer 3 uur..onderweg waren allemaal kroegjes etc..als je daar heen wilde voor een break kon je een stok pakken en een van de mannen die er werkten trokken je dan naar de kant!
Het idiote aan deze stad is dat het vol staat met kroegen waar de hele dag alleen maar Friends en Familyguy gedraaid wordt. We kwamen aan en zagen iedereen apatisch naar de tv staren. Niemand kletste gezellig ofzo..Wij dachten..nou dat gaan we echt niet doen..Ik geloof dat ik alle afleveringen van Friends zo ongeveer gezien heb en vind dat ze familyguy ook in Nederland moeten uitzenden!! Vreselijk hoe snel je meegaat in deze rare wereld in dit stadje.

Morgen gaan we met de bus naar Luang Prabang.

Laos is echt fantastisch en zo mooi, 5 weken hier is te kort..Eva kunnen we elkaar niet in Laos ontmoeten?? ;-)
Ik praat sinds Maurice weg is alleen maar Engels, dus hoop dat mijn zinnen niet al te krom zijn..Ik denk zelfs in het Engels.

Nou, ik vind dat ik al wel weer genoeg heb geschreven!!

Alles goed met jullie? Nog leuke nieuwtjes?!

Toedels!!! Kus

• 23 Februari 2008 - 14:17

P.s (Ikke):

Ik zou het bijna vergeten!!

Lieve lieve collega's,

Natuurlijk stop ik met het genieten van al het moois hier om voor jullie bezig te gaan met het nieuwe doelenformulier! Ik begon me toch al aardig te vervelen!! Dus het is al bijna af! Ik zal het naar jullie mailen..
    Als ik nog meer voor jullie kan doen, dan hoor ik het wel he?!

Nou niet te hard werken! Patienten kunnen best veel zelf.

Doegg Xx

P.s Goed van al het positieve feedback wat jullie elkaar geven! (dit is ook positieve feedback he?!)

• 23 Februari 2008 - 17:45

Nelly En Kees:

Fijn dat het zo goed gaat , Ruth.

groeten,
    xxx

• 23 Februari 2008 - 18:02

Carina:

hoi, deze keer de gelegenheid om als een van de eersten... hi hi jij was de eerste, te reageren.
    Je bent goed bezig lees ik! Volop aan de travel en lekker dingen doen! En niet te lang ziek achter mekaar volgens mij....
    Vooral ook leuk het spontane eten bij die mensen waar jullie aanklopten, dat zijn echt bijzondere ervaringen!
    De scooterverhalen komen me bekend voor.
    Het contact met monniken, leuk dat je dit doet! Wel moeten ze zich goed gedragen natuurlijk!
    Veel plezier, geniet ervan en ik blijf je verhalen volgen.

liefs Carina

• 23 Februari 2008 - 18:29

Eva:

Ja ik vind het goed, zeg maar waar ik heen moet vliegen..

en ik heb al mn spullen gekocht dus ben er klaar voor! duurt nog lang he, liefst kwam ik morgen al
    xxx

• 23 Februari 2008 - 19:53

Taliet:

Je moet een boek gaan schrijven joh! hahahah Weer erg leuk je belevenissen te lezenen mee te beleven (een mini beetje dan). En heb je nou niets geleerd van onze brommerstunts...gewoon weer proberen, zeg maar... hahaha
    Dus vieze franze mannetjes ontmoet?? Bah! En sjans met een MONNIK! You go girl!!! whahaha wist wel dat het geod zou komen.
    Niet weer ziek worden hoor?! Mag niet van mij, zonde van je vakantie...
    Had je ook weer van die strepsel bulten door die slaapbus? Wel bijzonder of zo te overnachten...
    Tot je next story...

Love xx

• 24 Februari 2008 - 11:23

Pap En Mam:

Lieve Ruth, wat schrijf je weer een prachtig verhaal.We zijn apetrots op jou.
    Je kunt je al redden zo zonder je vader en moeder :) Hoeven we echt niet langs te komen?

• 24 Februari 2008 - 11:49

Pap En Mam (2):

oeps.... woordje vergeten.
    Wij bedoelden:
    Je kunt je al aardig redden zo zonder je vader en moeder.
    dikke tuut fan us

• 24 Februari 2008 - 13:07

Martin En Tineke:

Ha verre nicht,
    Wat een mooie verhalen weer zeg!! En fijn dat het zo goed klikt met Julia.
    Trouwens de foto waar je met Maurice opstaat, het zou zo Talitha kunnen zijn, moest echt even met mijn ogen knipperen. Grappig, maar of ze ooit zo reisluchtig als jij zal worden?
    Veel plezier maar weer !!
    Veel liefs van ons allemaal!

• 24 Februari 2008 - 13:24

Talitha(nichtje):

Haha mn moeder bedoelt natuurlijk reislustig;) Ik denk niet dat ik ooit zoiets zou gaan doen! Ik denk dat ik liever samen met esther bij jou of eva blijf slapen:D

Liefs van je nichtje

• 24 Februari 2008 - 17:33

Piet En Anneke:

Hoi Ruth,
    Wat een prachtige avonturen beleef je weer!!! Namens oma Sparreboom heel hartelijk bedankt voor de mooie kaart uit Cambodja.
    Droom je ook al in het Engels??

Groetjes en veel plezier!
    Anneke

• 25 Februari 2008 - 14:34

Marijne:

Hey schoonheid!
    Wat zal je inmiddels poepiebruin zijn, zeg. Ben erg benieuwd naar alle foto's, hou je niet te veel in he?
    En... wish me luck, morgen ga ik naar Tony!!

Zoen*

• 25 Februari 2008 - 17:23

Josephine:

Hoi Ruth Ik reageer een beetje laat want ik kon niet op de site komen maar door hulp van Carina is het mij gelukt en kan ik eindelijk eens een reactie geven. Ik heb alle verhalen gelezen en ik ben onder de indruk van wat je daar allemaal beleeft geweldig.Ik hoop dan ook dat je nog veel meer leuks mee maakt en natuurlijk niet van die dingen als met die kogelhuls of spin uitkijken dus.Ik wens je vanaf deze kant nog een hele fijne tijd daar en je hoort nog wel van mij ik blijf je verhalen volgen.Groetjes Josephine.

• 26 Februari 2008 - 09:00

S'Jacqueline:

Sabaii di Ruth!!
    Erg leuk om op deze manier alvast kennis met je te maken, straks kom je hier bij mij op school studeren! Maar nu eerst genieten. Wij van je mooie verhalen en foto's, wens je ook veel plezier samen met Eva en wees voorzichtig!en de groeten uit Groningen.

• 27 Februari 2008 - 20:51

Peter:

He Ruthje,

weer een mooi verslag... watertandend en vol jaloersie lees ik het weer haha! Nee hoor, mooi dat het zo super is! oe is het met maurice? weet je waar hij nu zit? Eef komt er zo aan he! leuk man.. jur en ik komen ook maar mee denk ik.. maak je geen zorgen, wij reizen naar het zuiden! beetje massages met cocktails en thaise vrouwen in het witte zand... ja dat lijkt me wel wat haha!! he het beste mor weerrrrr! gr liefs petertje d

• 27 Februari 2008 - 20:52

Pjotr!:

en hou wordt met een paar nieuwe foto's!!!

• 02 Maart 2008 - 07:29

Gerard:

He ruth, tijdje niets van me laten horen, maar ook twee weken vrij geweest en jij schrijft zo veel. als ik al die verhalen lees, wordt ik gewoon een beetje jaloers. vindy het geweldig hoe je je er doorheen slaat ondanks de ziekte en de vreemde monniken. heb wel altijd gedacht dat je nog met iemand van die kant thuis zou komen, maar zoke dan wel een goeie uit. en over die oude mannen met jonge meisjes? nou dank je wel!
    let op jezelf en geniet.

• 05 Maart 2008 - 08:51

Marjolijn:

He, kun je volgende week even terug komen om te helpen met klussen? Zou fijn zijn!! Als je toch besluit dat vakantie vieren een beter idee is... beetje jammer, maar geniet dan maar weer! :-) Komen er nog nieuwe verhalen en foto's?

Kus, Marjolijn

• 09 Maart 2008 - 15:45

Amanda:

Hoi Ruth,

Ben blij dat je jezelf nog steeds zo goed vermaakt daar zo in het verre. Leuk die verhalen van je.
    Morgen samen met Jur en je ouders Eva weg brengen naar het vliegtuig. Samen beleven jullie vast ook allemaal mooie, leuke en gekke dingen. Ben benieuwd.

Veel plezier samen en tot horens.
    Groetjes Amanda

• 09 Maart 2008 - 21:43

Evelien:

nou ruth! lijkt er op dat je heeeel veel plezier hebt daar! super voor je!
    morgen komt eva je tegemoet, wat spannend zeg, pas goed op haar he! hihi. super veel plezier samen de komende weken.
    ik lees nog wel weer es wat hier.
    have fun!! xx evelien (zusje van jur)

• 10 Maart 2008 - 22:39

Mr. "Lonely":

Hoi Ruth, nou Eva is onderweg hoor! Nog een paar uurtjes en dan zit ze lekker bij je! Heel veel plezier met z'n tweetjes en lekker genieten van jullie maandje in Vietnam.

dikke kus jur