Bye Bye Lao!
Door: Ruth
Blijf op de hoogte en volg Ruth
10 Maart 2008 | Vietnam, Hanoi
Ik zit onderhand in Vietnam en haal Eva vanavond op van het vliegveld hier!! Hanoi is nog drukker en voller als Bangkok! Ik typ nu mijn verhaal in een internetcafe waar allemaal schreeuwende vietnamezen games spelen..Lastig om hier na te denken over wat ik zal schrijven!
Goed, na Vang Vieng (vorige blog) zijn Julia en ik naar Luang Prabang gegaan, een erg koloniale stad in vergelijking met de rest van Laos, dus we waren eerst wat teleurgesteld omdat we die kleine dorpjes enzo zo leuk vonden. Maar uiteindelijk zijn we er toch bijna een week gebleven. We hebben veel rondgelopen, Wats (tempels) bezocht, boottochten gemaakt, een grot bezocht etc.. In luang Prabang hadden we twee gezellige Nederlandse meiden ontmoet met wie we de hele week wat zijn opgetrokken.
Een van die meiden en ik zijn s' ochtends een keer erg vroeg opgestaan om de monnikken eten te geven. De monnikken gaan elke ochtend om 6.00 uur de straat op om hun eten voor de dag bij elkaar te bedelen. Dus wij hebben s'ochtends vroeg ergens sticky rice gekocht en zijn ook in de rij gaan zitten om eten uit te delen. Wel een bijzondere ervaring! De monnikken lopen in een lange rij door de stad, met een mand waarin je dan wat rijst oid kunt stoppen.
Na Luang Prabang zijn we naar Non Kiauw en mnon Ngoi gegaan. Dit was echt fantastisch. Van Mnon Kiauw hebben we de boot gepakt naar Mnon Ngoi. Mnon Ngoi is een klein dorpje aan het water, waar weinig electriciteit te vinden is. Geen douches (althans niet waar wij verbleven) maar weer de ijskoude wastobbes. In het dorpje vonden we een soort sauna waar je nadien een warme douche (lees ook wastobbe)kreeg, dus elke avond gingen we hierheen om te douchen.
Na een van deze avonden zijn Julia,ik en twee jongens die we ontmoet hadden uitgenodigt op een localfeestje. Het feestje was omdat een van de vrouwen uit het dorp haar dochter was verloren. Tien dagen na de sterfdag vieren ze feest. Ik vond het in het begin wat ongemakkelijk om deel uit te maken van zo'n feest. Maar voelde me ook wel vereerd dat we waren uitgenodigt. Oh..en ze dronken veel!! Lao Lao ging behoorlijk in de rondte, tja..en wij moesten wel meedrinken. Wat?! Ze goten het gewoon in je mond! Elke keer als we nee zeiden waren ze wat beledigt! S' avonds leerden we op de Laotiaanse manier te dansen.
Op den duur vroeg een van de Laotianen of hij me mocht kopen voor 6 dollar! Nu was ik natuurlijk beledigt en vertelde hem dat ik getrouwd was met Roberto (een van de jongens die ook was uitgenodigt), dus hij ging onderhandelen met Roberto! En ik maar denken dat het huwelijk in Laos zo belangrijk was. Maar goed aan het eind begreep hij dat ik niet te koop was! :-D Het feest was echt super, ik denk een van de leukste momenten van mijn reis zo ver.
De volgende ochtend herkende iedereen ons en werden we weer voor het eten etc.. uitgenodigt.
Oh ja, je kon hier ook leuke trekkingen doen (zonder gids)! Erg leuk, berg beklommen, gezwommen in een grot, dit was wel wat spannend. Iemand had ons wijsgemaakt dat de grot vol zat met krokodillen en slangen. En al wisten we dat dit ws niet zo was, bleef het wel in ons hoofd rond spoken!
Toen we dit plaatsje velieten waren we echt een beetje verdietig!
Hierna zijn we voor een dag terug gegaan naar Luang Prabang om onze volgende busticket te boeken.
Vanuit hier zijn we naar Phonsavan gegaan. In Phonsavan heb je de plain of Jars (is erg beroemd). Phonsavan is een plaats waar ze bommen gebruiken als decoratie, dus als vazen, bbq, tafels noem maar op. Ze maken er alles van. Tussen 1960 en 1970 hebben de Amerikanen ongelofelijk veel bommen gestrooid boven Laos en vooral dit plaatsje (of eigenlijk de hele provincie)is hard getroffen. De Mag is nog steeds bezig om de mijnen op te sporen. De mensen gebruiken de bommen (die onklaar gemaakt zijn natuurlijk) om geld mee te verdienen, ze verkopen de metalen aan Vietnamezen of maken er dus dingen van.
We moesten hier dingen ondernemen met een gids, hij kon ons vertellen waar we veilig konden lopen en hij heeft ons natuurlijk een hoop vertelt over de geschiedenis van Laos.
Hier zijn we maar een hele dag gebleven, wat ook wel voldoende was.
Toen weer terug gegaan naar Luang Prabang.. En hebben we onze laatste twee dagen samen gevierd!
Gisteren hebben we afscheid van elkaar genomen. Ik geloof dat ik gisteren de hele dag wat verdrietig geweest ben om weg te gaan uit Laos en ook om Julia niet meer te zien. Het reizen met Julia was echt super gezellig. We hebben veel gezien, gereisd tussen de locals ipv al die minibussen, veel lol gehad, erg leuke mensen ontmoet, etc..Na Maurice een perfect reismaatje!
Wat ik van Laos niet zal missen zijn de rochelende spugende mensen! Dat is echt heel vies, mensen spugen hier de hele dag, uit het raam, op straat, soms zelfs binnen. Iets waar ik echt niet aan kon wennen. En de vrouwen zijn nog erger als de mannen!
De vlucht van Luang Prabang naar Hanoi was maar 40 minuten! Was er in No time. Een guesthouse vinden was nog niet zo makkelijk. heb vannacht een kamer gedeeld met een duits en een engels meisje. Wacht nu op een nieuwe kamer voor Eef en mij!
Vandaag ga ik gebruiken om alles over Vietnam te lezen, moet Eva toch kunnen vertellen waar we allemaal heen kunnen gaan! Ik wilde me in Laos al in Vietnam verdiepen, maar geen tijd! Reizen is druk druk druk ;-) Elke dag weer bedenken wat je wilt eten, blijf je nog een dag, of je iets wilt ondernemen..;-)
Goed ik ga weer! Ik zal later vandaag proberen weer wat foto's op de site te krijgen.
Doeii
Liefs Ruth
11 Maart 2008 - 06:55
Ruth:
P.s Ik heb het nog steeds erg naar mijn zin hoor en alles gaat goed! En vergat te zeggen hoe leuk ik het vind om Eva straks op te halen!!
Enn..Ik vind alle reacties van iedereen super leuk!! Thanks! -
11 Maart 2008 - 07:07
Paps En Mams:
11 maart,
Ha die Ruth,
Ik kan me voorstellen dat je wat verdrietig bent na vertrek uit Laos en dat je afscheid moest nemen van Julia, vooral als het zo goed klikt en de mensen zo vriendelijk zijn ( soms zo vriendelijk dat ze je wel willen kopen) :) Maar er komen vast nog meer onvergetelijke momenten, ook in het "drukke" Vietnam samen met Eva .
Voor lezers: Eva is maandag 10 maart vertrokken naar Bangkok en vertrekt vandaar naar Hanaoi waar ze Ruth waarschijnlijk dinsdagavond ontmoet.
We zijn benieuwd naar jullie verhalen. Dikke tuut van uus. -
11 Maart 2008 - 07:24
Taliet:
Hej lieverd,
Wat een geweldige belevenissen weer... en super leuk om te lezen!
Jammer dat je afscheid heb moeten nemen van Julia. Maar zodra je Eef ziet zal je vast minder verdrietig zijn en weer super mooie en rare dingen mee maken.
Dus iemand wilde je kopen, hahaha Lekker dan! Ben blij dat de koop niet door is gegaan. Want het is best ver fietsen die kant op. hahahah
Heb je trouwens nog geen enge spinnen gezien???
Nou geniet nog even de komende weken!! En heeeeel veep plezier met je zusje!
Geniet en beleef,
kus kus
Taliet
11 Maart 2008 - 07:27
Taliet:
Ps. Wel vervelend voor je dat je het zo druk hebt ;) Wel tijd voor jezelf nemen he...Want voor je het weet ben je toe aan vakantie. Omdat je doodmoe bent...
Maar wees gerust, nog een paar weken en dan ben je weer thuis, zodat je kunt ontspannen. ;)
(K) -
11 Maart 2008 - 08:36
Marjolijn:
He hallo!
Aan wie wilde die man eigenlijk dat geld betalen voor jou? Ik wil je anders wel kopen voor 10 euro hoor, mag je gratis m'n huishouden doen!!
Heel veel plezier met Eva, geniet van de laatste maand! Wouw, het gaat nu wel supersnel zeg!!
Kus, Marjolijn -
11 Maart 2008 - 08:42
René En Carola:
We vinden het super om te lezen dat je het zo naar je zin hebt. Geniet er maar lekker van, veel plezier met eva.
Dikke kus
Ps. de foto`s zijn super! -
11 Maart 2008 - 10:06
Nienke:
Leuk om te lezen wat je allemaal meemaakt, klinkt echt allemaal supergaaf!Mooie foto's ook....
Hier is ongeveer het spannendste dat gisteren er geen water was in de stad Groningen doot een gesprongen waterleiding haha.
Nou veel plezier nog in Vietnam en met je zus.
X -
11 Maart 2008 - 16:28
Josephien:
Hoi Ruth! (en inmiddels Eva!)
Hier eindelijk een berichtje van mij, vind je verhalen echt geweldig om te lezen! Ben stikjaloers! Ookal zit je soms tussen de rondvliegende klodders kwijl... Veel plezier nog!
Kus Joos
11 Maart 2008 - 17:51
Petertje:
Hey ruthje, leuke foto's man. Mooi verhaal. Je maakt wat mee he. Super. Eva is aangekomen heb ik van Jur begrepen. Gedraag jullie een beetje he!! haha
gr peter
ps. mijn reisje naar Nepal heeft inmiddels ook ernstige vormen aangenomen. Met andere woorde, ik ga haha!! 10 april 3 week rondtrekken in de heuveltjes... dus heel wat foto's kijken als we elkaar weer zien! -
11 Maart 2008 - 22:00
Martin En Tineke:
Hoi Ruth,
Leuk weer een heel verhaal van je te lezen, wat een belevenissen weer zeg.Mooie en leuke fotoos ook.
Kan me voorstellen dat afscheid nemen zwaar is, als je zoveel samen meemaakt, maar nu is Eva bij je(hopen we)Dat zal ook geweldig zijn. Geniet er samen van meiden!!!
Veel liefs van ons allen!!
12 Maart 2008 - 12:11
Eva:
Hoi iedereen
Ik ben in Hanoi aangekomen gisteravond.. de vliegreis was lang maar ben ik eigenlijk al weer vergeten.. Het was trouwens super om tussen alle aziatische mensen ineens Ruth te zien staan toen ik uit het vliegtuig kwam! Het was een emotioneel weerzien haha
Vandaag hebben we door Hanoi gelopen en geloof dat ik nu een cultuurshock heb, alles is net een film, wat een mega drukke en gote stad!
Morgen gaan we naar Ho Lang en daarna naar SaPa
dikke kus van mij -
12 Maart 2008 - 15:48
Piet En Anneke:
Hoi Ruth en Eva,
Heel veel plezier samen!Dit is wel heel bijzonder om als zussen te beleven!Prachtige foto's Ruth!
groetjes Anneke -
13 Maart 2008 - 09:25
Anne:
Cool. -
13 Maart 2008 - 11:26
Marijne:
Hahaha!!! Dat klinkt inderdaad heel druk allemaal! Lekker dan zo'n weekje tussendoor iets minder doen, kan het ook een beetje inzinken.
Wat apart zeg, tafels en andere dingen gemaakt van bommen... dan kun je pas echt zeggen dat een restaurant bomvol zit =;~) -
13 Maart 2008 - 11:44
Arjen:
Hey laiverd,
Ik begin me ernstig zorgen te maken... Nu ik deze verhalen van je lees vraag ik me af of je wel weer terug komt! Okey, bied 12 euro plus bonus bij goed presteren.
Kus Arjen -
15 Maart 2008 - 16:29
Peter En Leonie:
hey ruth en zus(je)inmiddels,leuk om al die verhalen te lezen en de foto's te bekijken.het is echt een hele mooie levenservaring lijkt me en zo te lezen maak je genoeg mee daar dus de komende tijd zit dat vast wel goed.wel grappig dat die jongen je wou kopen,maar ik denk dat hij zich beter zorgen kon gaan maken dat jij hem niet zou kopen.nou,ik weet verder eerst niet meer zo veel te typen maar wil zeer zeker de verhalen horen als je terug bent.dames,veel plezier en de groetjes van peter en lonnetje. -
17 Maart 2008 - 14:06
Brgitte:
He liefie...beetje laat maar ik ben in vietnam.....ben je in de buurt va mij ben er overmorgen voor twee dagen in ho chi min city......ben je in de buurt....mis je!!
hou van je....
oxoxox Brigitte -
21 Maart 2008 - 11:47
Gerard:
eindelijk weer even een berichtje. gaat goed met je lees ik. verder op ;las ik dat iemand je wil kopen voor 10 euro, nou ik bied 12,50 euro. hoop je snel te zien. -
24 Maart 2008 - 11:21
Beppe:
Ruth ik heb je verhalen gelezen bij Agnietje op de computer. Ik ben erg onder de indruk. Ik denk alle dagen aan je. Pas je wel goed op je zelf. Dikke tuut van Beppe